Fettsugning Plastikkirurgi - Läkarhuset i Uppsala

Fettsugning

Fettsugning

Fettsugning är en utmärkt operationsmetod att använda på isolerade fettansamlingar på kroppen, t.ex. ridbyxlår, fettkuddar på knänas insida, fett på lårens insidor, love-handles ovanpå höftbenskammarna samt fettansamling under hakan. Fettsugning är inte en bantningsmetod. Du ska vara normalviktig för att genomgå operationen. Då blir resultatet bäst och de medicinska riskerna minimeras.

Före operation:

Beställ en tid hos en av våra läkare för en konsultation (kostnad 500 kr). Vid den går vi igenom dina önskemål och kommer överens om vad som är rimligt att göra och vilket resultat du kan förvänta dig. Vi provar ut lämpliga kompressionsförband som du ska använda efter operationen. Vi går igenom alla frågor du har inför din fettsugning.

Operationen:

En fettsugning utförs oftast i narkos men mindre fettansamlingar kan avlägsnas i lokalanestesi kombinerad med lugnande medicin. Fettet avlägsnas med kanyler som förs in under huden genom små snitt, 3-4 mm stora. Dessa sår läker mycket fint och ger endast mycket små ärr vanligtvis. Vid operationens slut sätter vi på de kompressionsförband du ska ha, (t.ex. gördel med eller utan ben, kompressionsstrumpor eller hakbandage).

Efter operationen:

Du ligger kvar på klinikens uppvakningsplats och återhämtar dig och får smärtstillande medicinering. Vanligtvis kan du åka hem c:a 3-5 timmar efter operationen. Det är bra om du har någon som hämtar dig och kör dig hem efter operationen. Du får med dig smärtstillande tabletter för 2 dygn samt recept på värktabletter. Du får också ett telefonnummer med dig som du kan ringa om du får akuta problem.

Förband, stygn och återbesök:

Det sitter små operationstejpar på såren och varje sår har ett eller två stygn. Du ska använda kompressionsförbanden till återbesöket två veckor efter operationen och då tar vi också bort ev. stygn. Det är viktigt att du är uppe och rör dig ordentligt redan tidigt efter operationen.

Det blir ofta stora blåmärken och hårda ärrområden under huden där vi fettsugit men det är helt normalt. Detta kommer successivt att försvinna men det kan ta flera månader och det slutliga resultatet av fettsugningen ser du först efter 6-8 månader. Du ska också vara noggrann med att hålla din vikt efter operationen. Om du går upp i vikt förlorar du hela effekten av fettsugningen.

Arbete:

Om du har ett lugnt och stillasittande arbete kan du vanligen återgå till arbetet efter 1 vecka. Om du har ett tungt arbete kan du behöva vila några extra dagar men det är viktigt att du rör på dig mycket under läkningstiden.

 
skönhet & hälsa

© Fredrik Linder, Louise Petré-Linder