bröstförminskning

Om du har en stor och tung byst och besväras av den kan man operera bort en del av bröstet och forma om bröstet till en lämpligare storlek och samtidigt lyfta ett hängande bröst. För att minimera risker som fördröjd sårläkning, infektion, andningsproblem efter operationen och blodpropp i samband med operationen är det viktigt att du inte är överviktig när vi opererar. BMI ska vara  <27. Då får du också det bästa kosmetiska resultatet.

Även män kan besväras av bröst och det kallas då gynekomasti. Gynekomasti kan korrigeras med plastikkirurgi.

Före operationen:
Beställ en tid hos vår läkare för en konsultation (kostnad 500 kr). Vid den går vi igenom dina önskemål och kommer överens om vad som skulle passa dig bäst. Vi kontrollerar din vikt och din övriga hälsa. För dig som är rökare är det mycket viktigt att sluta med rökningen före operationen. Det är för att läkningen ska ske komplikationsfritt och blodcirkulationen i sårkanterna ska vara så bra som möjligt. Rökning påverkar blodcirkulationen negativt.

Operationen:
Vi planlägger reduktionen tillsammans och ritar hur operationssnitten ska läggas. Bröstförminskning görs vanligen med ett s.k. ankarärr på bröstets undersida och dessutom minskar vi ner vårtgården och syr in den runt om på sin nya plats. Ibland kan kortare snitt användas.  Bröstvävnad tas bort och vi formar ett nytt bröst med stygn på hudens insida. Såren tejpas och du får ett skyddande tejpförband på brösten Operationen utförs i narkos, som dagkirurgi och du kan åka hem några timmar efter operationen.

Efter operationen:
Du ligger kvar på klinikens uppvakningsplats och återhämtar dig och får smärtstillande medicinering. Vanligtvis kan du åka hem c:a 3 timmar efter operationen. Det är bra om du har någon som hämtar dig och kör dig hem efter operationen. Du kan inte köra bil hem själv. Du får med dig smärtstillande tabletter så att du inte behöver gå till något apotek efteråt. Du får också ett telefonnummer med dig som du kan ringa om du får akuta problem.

Förband, stygn och återbesök:
Du kan ta bort det yttre skyddande förbandet efter 4 dagar och sätta på dig den BH du får med av oss med stöd under och från sidan av bysten.. Den ska du använda under två månader, dag och natt.

Du kan komma igång ganska tidigt efter operationen men du ska undvika ansträngning och tunga lyft. Du får värktabletter med dig hem och oftast klarar du dig utan mediciner efter några dagar.

Arbete:
Du bör ta det lugnt den första veckan efter operationen men ofta går det bra att börja arbeta andra veckan efter operationen. Om du har ett tungt arbete eller arbetar med livsmedel eller vissa typer av sjukvård så kan du behöva vara hemma tills alla operationsförband är avlägsnade efter två veckor.

Träning av ben och buk kan du börja med efter c:a två veckor men armar och överkroppen bör du vänta med tills en månad gått. Jogging och löpträning kan du komma igång med efter 4-6 veckor, då med dubbel stöd-BH.