Bukplastik

Huden på buken anpassar sig till kroppens storlek och när magens omfång ökar så blir också huden större. När bukomfånget sedan minskar så drar huden ihop sig till viss del men dessvärre kan det bli kvar slapp överskottshud, ibland med fula bristningar. Många kvinnor har som följd av graviditeter överskottshud och uttänjd och försvagad bukvägg. Personer som har gått ner kraftigt i vikt får ofta besvär med överskottshud och om man har genomgått flera bukoperationer kan ärren ge upphov till ojämn bukhud med besvärande valkar.

Med en bukplastik kan man ta bort överskottshud och en del fett från bukenväggen och sedan strama upp kvarvarande hud så att magen blir slätare. Ibland sträckes också bukväggens muskler upp för att få bättre midja och mindre buktning av bukväggen. För att få ett bra operationsresultat och för att undvika medicinska risker vid och efter operationen ska du inte vara överviktig. Ditt BMI ska vara högst 27.

Om du röker ska du sluta snarast. Du ska vara rökfri vid operationen för att få bästa möjliga läkning.

Före operationen:
Beställ en tid hos vår läkare för en konsultation (kostnad 500 kr). Vid den går vi igenom dina besvär med buken och kommer överens om vad som skulle passa dig bäst. Ibland kan det räcka med en fettsugning på buken, men vanligast är att hud behöver avlägsnas. Operationen kan utföras som dagkirurgi. Vi går igenom alla frågor du har inför operationen vid konsultationen.

Om du röker är det mycket viktigt att slutar röka inför operationen och under läkningstiden. Rökning medför ökade risker för blodpropp och försämrad sårläkning.

Operationen:
Du opereras i narkos och överskottshuden avlägsnas. Oftast fettsuger vi också bukväggen i operationsområdet och ut mot flankerna för att få ett bättre resultat. Om en större bukplastik görs så förflyttas naveln så att den hamnar mitt på den uppsträckta magen. En mindre hudborttagning kräver inte alltid att naveln flyttas. Ärret placeras vid blygdbenets övre del och det sträcker sig ut mot höftbenskammarna. Du får operationstejp på såren och en gördel som ger ett bra stöd under de första 2-4 veckorna.

Efter operationen:
Du återhämtar du dig på vår uppvakningsplats och får lämplig smärtstillande medicinering.  Då kan du åka hem c:a 4-5 timmar efter operationen. Det är bra om du har någon som hämtar dig och kör dig hem efter operationen. Du får med dig smärtstillande tabletter för 2 dygn samt recept på värktabletter. Du får också ett telefonnummer med dig som du kan ringa om du får akuta problem.

Förband, stygn och återbesök:
Tejpen på såren ska sitta till återbesöket 2 veckor efter operationen. Gördeln använder du också dygnet runt de första veckorna. Senare kan du skaffa en ”byxgördel” eller en stram elastisk trosa som håller in maghuden under läkningstiden. Det känns bra att ha detta extra stöd efter operationen och det minskar svullnaden.

Två veckor efter operationen kommer du på ett återbesök för sårkontroll och tagning av tejpar och eventuella stygn.

Arbete:
Om du har ett lugnt och stillasittande arbete kan du vanligen återgå till arbetet efter 2 veckor. Om du har ett tungt arbete är 3-4 veckor en lämplig tid att vila efter operationen. Om bukväggsmuskulaturen har stramats upp med stygn så får du inte lyfta tungt på c:a 6 veckor.