Ögonlock

Med tilltagande ålder förslappas huden och muskulaturen kring ögonen och det leder till att de övre ögonlocken börjar hänga och att ”påsar” bildas under ögonen. Ögonkirurgi, eller en ögonlocksplastik på övre och/eller undre ögonlocken som det egentligen heter, kan förbättra detta. Vid en ögonlocksplastik tar man bort de hängande ögonlocken och ”påsarna” under ögonen genom att avlägsna överskottshud och ibland muskel och fettvävnad vid ögonlocken. Det medför att du får ett piggare och yngre utseende.

Resultatet av operation av övre ögonlocken blir ofta mycket fint redan några veckor efter operationen medan det ofta tar 3-6 månader innan man ser den fulla effekten av operationen på de undre ögonlocken. Det är också bra att känna till att en ögonlocksplastik inte tar bort de fina linjerna och rynkorna vid ögonen eller mörka ringar under ögonen och den lyfter inte heller hängande ögonbryn. För dem kan ett pannlyft krävas.

Effekten av en ögonlocksplastik varar inte för evigt men du skjuter åldrandet c:a 5 – 10 år framför dig.

Före operationen:
Vi planerar din operation vid ett besök på mottagningen, en konsultation. Då diskuterar vi dina förväntningar på operationen och dina förutsättningar för ett bra operationsresultat. Vi går igenom ditt hälsotillstånd och eventuell medicinering. Rökning är alltid olämpligt i samband med operationer eftersom det försämrar sårläkningen och ger viss ökad risk för komplikationer efter operationen. Om du röker är det lämpligt med rökuppehåll 2 veckor före operation till 2 veckor efter operationen, minst!

Operationen:
När du kommer till Läkarhuset på operationsdagen så får du en lugnande tablett för att minska oron för ingreppet. Du kan gärna ha ätit en lättare måltid innan du kommer. Operationen görs i lokalbedövning med tillägg av lugnande medicin. Operationen tar 1-2 tim beroende på om 2 eller 4 ögonlock ska opereras. Som förband får du hudfärgad tejp på ömse sidor om ögonen. Den tejpen ska sitta i en vecka. Efter operationen får du vila hos oss c:a 1 timme med kylande förband på ögonen för att minska svullnad och blåmärken. Därefter kan du åka hem. Det bästa är att någon hämtar dig. Du får inte köra bil hem själv eftersom du har fått lugnande medicinering. Det är lämpligt att ta med ett par solglasögon för att dölja operationssåren och förbanden när du åker hem. Du får också telefonnummer till oss om något akut problem skulle uppstå.

Efter operationen:
Du ska hålla huvudet högt de närmaste dagarna efter operationen. Höj gärna huvudändan på sängen eller använd en extra kudde. Sitt hellre upp än ligg plant . De första dagarna efter operationen är du svullen kring ögonen på morgonen men det brukar försvinna under dagen. Blåmärkena samlas under ögonen och är synliga 1 – 2 veckor. Du kan dock sminka över dem några dagar efter operationen.

Du får med dig de smärtstillande tabletter du behöver. Du ska vara uppe och du kan göra de vanligaste göromålen hemma men du ska inte lyfta tungt eller utsätta dig för några större ansträngningar den första veckan efter ingreppet eftersom det ger en ökad blödningsrisk.

Förband, stygn och återbesök:
Efter en vecka kommer du på återbesök och tar bort de fasttejpade trådarna. Därefter kan du dölja sår och blåmärken med smink. Du behöver inte ha något mer förband.

Arbete:
Det är lämpligt att vara borta från arbetet under 7 dagar, tills stygn och tejp avlägsnats. Därefter går det bra att gå till arbetet som vanligt igen. Om du har kontaktlinser ska du låta bli att använda dem 10 dagar efter operationen. Efter c:a 6 månader kommer du på ett ”slutbesök” då vi gemensamt diskuterar operationsresultatet och tar ett nytt foto.